Jan de Haas

Jan de Haas Kunstenaar

Phoenix

Na gehackt te zijn geweest, in prachtige, nieuwe vormgeving van webmaster Maarten de Haas uit de as herrezen. Gedurende de afgelopen periode van radiostilte heb ik mij bezonnen op de inhoud, met als resultaat, de volgende, vernieuwde opzet: een brede staalkaart van waar ik mij mee bezig houd.

Details

Het bezwaar tegen kunst op beeldscherm is dat grote schilderijen niet voldoende tot hun recht komen op (te) kleine reproducties. Daarom heb ik ervoor gekozen om van een aantal schilderijen ook details te plaatsen, waardoor kwaststreken en verfbehandeling beter zichtbaar worden gemaakt.

Foto’s

De categorie fotografie ’s is zwaarder vertegenwoordigd omdat, in tegenstelling tot de schilderijen en beelden, die bij een bezoek aan mijn atelier op waar formaat bezichtigd kunnen worden, de foto’s uitsluitend via dit medium te zien zijn. Ik werk aan een nieuw, binnenkort in eigen beheer uit te brengen, fotoboek “Modellen”.

Retrospectief

Naast recente acryl en olieverfschilderijen, foto’s en beeldjes in klei en brons, een retrospectief van vroeger werk; Potlood en pentekeningen, litho’s, tekeningen met Siberisch krijt en aquarellen.

Ook in opdracht vervaardigde zaken; Posters voor de eerste Nederlandse popfestivals in Utrecht, platenhoezen en affiches voor de Ierse folkgroep de Dubliners, een aquarel van en voor Evert van Benthem, nadat deze in 1976 de Elfstedentocht had gewonnen, een aquarel gemaakt als eerbetoon aan Luke Kelly, frontman van de Dubliners, nadat die, veel te vroeg, was overleden, tekeningen voor de Varagids en portretten in opdracht.

Nieuw

In aanvulling op de levenslange ambitie te trachten mijn liefde en fascinatie voor de vrouw, prachtig, ongenaakbaar in elke levensfase, weer te geven in tekeningen, aquarellen en schilderijen, later vergezeld door pogingen hetzelfde te doen met die voor het paard, even mooi en wispelturig en soms even eigenzinnig, heb ik het nu eindelijk ook aangedurfd, mijn derde liefde, de zee, met kwasten en verf te lijf te gaan. Minstens zo onvoorspelbaar, diep, gevaarlijk en ongrijpbaar als vrouwen en paarden en nog oneindig veel beweeglijker.